هدف و رویکرد در جهاد کشاورزی استان قم به حفظ اراضی کشاورزی است
به گزارش پایگاه خبری رهپویان قم،سعید فرشادمهر در گفتگو با خبرنگاران به مناسبت برپایی تور بازدید اصحاب رسانه از فعالیت های امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم اظهار داشت: رسالت جهاد در بدو انقلاب سازندگی بود جهاد سازندگی اگر نبود راه دسترسی و زیرساختها میسر نبود، با همین هدف و رویکرد در جهاد کشاورزی به حفظ اراضی میپردازیم که مقوله مهمی است.
مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم ادامه داد: وظایف زیادی بر عهده امور اراضی گذاشته شده است از جمله حفاظت از عرصههای کشاورزی، واگذاری و توسعه اراضی ملی، صدور مجوز و تغییر کاربری و مسائل حقوقی است.
وی تصریح کرد: در حوزه حفظ کاربری، حفظ اراضی کشاورزی و باغی از وظایف مهم جهاد کشاورزی است که بستر حفظ امنیت غذایی است، ۱۸ میلیون اراضی کشاورزی در کشور وجود دارد که ۵ میلیون از اراضی درجه یک و دو است که اگر حفظ نشود امنیت غذایی به خطر میافتد.
فرشاد مهر اضافه کرد: برای حفظ کاربری فرهنگسازی یک کار پیشگیرانه است تا جامعه مخاطب که همان صاحبان زمینهای کشاورزی است باید ارزش این زمینها را بدانند، تغییر کاربری اراضی باید طبق مجوز انجام شود.
مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: باتوجهبه محدودیت اراضی کشاورزی قم توسعه زمینهای کشاورزی در دستور کار نیست و بیشتر حفظ اراضی در دستور کار است تا با منابع آبی موجود و آبیاری قطرهای زمینهای کشاورزی حفظ شود.
وی خاطرنشان کرد: تا قبل از سال ۱۴۰۰ ده درصدها تعیین تکلیف شده بود و از ۷۰۰ پرونده سند ۶۰ پرونده صادر شد؛ اما بعد از سال ۱۴۰۰ سرعت صدور سندها بیشتر شد و ۶۰۰ پرونده اسناد اراضی کشاورزی تعیین تکلیف شده و اسناد آنها صادر شد.
فرشاد مهر عنوان داشت: استان قم جز استانهای موفقو جز ۵ استان اول است و ۱۰۰ پلاک باقیمانده ایرادات فنی دارد که آنها نیز تعیین تکلیف خواهد شد.
واگذاری اراضی ملی جهت توسعه کشاورزی
مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم اضافه کرد: خدماتی که در این حوزه انجام میشود بسیار زیاد است اما کمرنگ دیده میشود، در حوزه صدور تغییر کاربری و واگذاری، از اراضی ملی در ابتدا زمینی واگذار میشود و بعد از اینکه به نتیجه رسید در قالب سند قطعی منتقل میشود.
وی افزود: در جهت تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری، کمیسیونی متشکل از نماینده جهاد کشاورزی، نماینده استانداری، نماینده سازمان محیطزیست و نماینده اقتصاد و دارای تشکیل شده تشخیص تغییر کاربری بر عهده این کمیسیون است.
فرشادمهر تأکید کرد؛ در سال ۱۴۰۰؛ ۲۹۳، در سال ۱۴۰۱؛ ۲۴۷ در سال ۱۴۰۲؛ ۷۸ و در سال جاری ۱۹ پرونده در خواست تغییر کاربری داشتند، چون حفظ اراضی کشاورزی جهت امنیت غذایی دارای اهمیت است در اگر اراضی کشاورزی اگر از حالت کشاورزی خارج شود معمولاً موافقت صورت نمیگیرد.
مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم عنوان داشت: از ۷۰۰ پرونده تشکیل شده ۱۵۰ پرونده مخالفت شده و ۵۵۰ موافقت شده که بیشتر آن هم در مقیاس محدود در حد ساخت یک اتاقک بوده است.
حفظ یکپارچگی اراضی از وظایف اصلی سازمان جهاد کشاورزی است همچنین واگذاری اراضی ملی جهت توسعه کشاورزی از گذشته مدنظر سازمان جهاد کشاورزی استان قم بود.
تمام شهرکهای صنعتی قم از اراضی ملی است
مظفر کیانی بیان داشت: تمام شهرکهای صنعتی استان قم از کمیسیون ۳۲ بخش واگذاری اراضی واگذار شده است از طرفی ۳۴۰ مرغداری در استان قم وجود دارد که نصف آن از بخش واگذاری اراضی است.
رئیس اداره واگذاری سازمان جهاد کشاورزی استان قم ادامه داد: ۱۷۵ و نیم هکتار از اراضی کشاورزی قم در اختیار پنلهای خورشیدی است،۳۴۲ و نیم هکتار آماده واگذاری است و ۹۲ هکتار هم به دلیل عدم فعالیت فسخ شده است.
مزرعه محسن زنجیرانی فراهانی یکی از کشاورزان نمونه استان قم در جاده رحمتآباد بخش جعفریه نمونهای از واگذاریهای اراضی ملی است که امروز به توسعه بسیار خوبی دستیافته است.
جمعی از خبرنگاران استان قم از مزرعه فراهانی که مجری طرح فراوری (شبه غله) کینوا معروف به خاویار گیاهی نیز است بازدید کردند.
محمد حاجی رضا در حاشیه بازدید خبرنگاران از مزرعه فراهانی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: با اینکه مساحت اراضی کشاورزی استان قم بخش کوچکی است؛ اما یک بخش، مولد اشتغال ساز و جریانساز است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم خاطرنشان کرد: اگر قرار است کشاورزی در استان قم و سراسر کشور به شکل بهینه و پایدار استفاده شود دو مؤلفه آبوخاک باید موردتوجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: مسئله آب بستگی به بارندگیها دارد؛ اما مسئله خاک بستگی به نوع حفاظت و پایداری بهعنوان یک منابع ملی دارد و نوع نگهداری برای ما بسیار مهم است؛ زیرا خاک اگر وجود نداشته باشد عرصههای کشاورزی نیز دستخوش تغییرات خواهند شد.
حاجی رضا تأکید کرد: به همین منظور حفظ اراضی کشاورزی و عدم تغییر کاربری آنها بسیار اهمیت دارد، یکی از کارکردها جهت حفظ اراضی، واگذاری اراضی ملی و دولتی بوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم افزود: سطح زیر کشت اراضی کشاورزی استان قم ۱۰۴ هزار هکتار است که از این حدود ۸۰ هزار هکتار آن در سال جاری کشت شده است در حوزه واگذاریها آمار نشان میدهد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در قالب هیأت هفتنفره ۳۰ هزار هکتار از عرصههای ملی واگذار شده است که یکی از مشاعات آن همین مزرعه آقای فراهانی است که یکی از بخشهای موفقیتآمیز طرح واگذاری اراضی ملی بوده است.
وی اضافه کرد: این زمین در ۴۰ سال گذشته هیچ کشتی نداشته؛ اما با واگذاری آن اکنون به یک مزرعه پر بازده تبدیل شده است، همچنین مسئلهای که در سه سال گذشته با جدیت پیگیری شده است بهروزرسانی پروندههای واگذاری است.
حاجی رضا خاطرنشان کرد: یکی از اهداف در این سه سال گذشته بر اساس قانون صدور اسناد کشاورزی بوده است که بخشی از این اسناد به همین حوزه ۳۰ هزار هکتار اراضی واگذار شده باز میگردد تا محلهایی که واقعاً احیا شده است سند اراضی برای آنها صادر شود.
وی اضافه کرد: طی سه سال گذشته یکی از اقدامات سازمان جهاد کشاورزی سنددار کردن اراضی کشاورزی بوده است؛ زیرا جامعه هدف ۱۵ هزارنفره کشاورزی استان نیازمند هویت دار شدن بودند.
حاجی رضا افزود: ۵۰ هزار هکتار از عرصههای کشاورزی مشخص شده است و در کارگروه رفع تداخلات تعیین تکلیف و منجر به صدور سند شده است و از تعداد ۶۷۰ پلاک ۶۰۰ پلاک در کارگروه رفع تداخلات تعیین تکلیف شده و ۷۰ پلاک دیگر که بین ۳ تا ۴ هزار هکتار میشود تعیین تکلیف خواهد شد تا به این شکل همه عرصههای کشاورزی استان قم سنددار شوند.
مزرعه فراهانی مزرعه موفق کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم تأکید کرد: همچنین حفظ کاربری اراضی یکی از اهداف مهم سازمان جهاد کشاورزی استان قم است، یکی از آسیبها و دغدغههای ما در بخش کشاورزی تغییرات کاربریهای زیادی که در حوزه کشاورزی رخ میدهد است آبوخاک سرمایههای بیننسلی است و باید اراضی کشاورزی حفظ شوند.
مزرعه فراهانی ۱۲۰ هکتار است که ۶۰ هکتار آن به کشت پسته و ۶۰ هکتار آن به زراعت کلزا، کینوا و یونجه اختصاصیافته است.
به گفته آقای فراهانی صاحب مزرعه ۱۲۰ هکتاری فراهانی جهت تأمین برق موردنیاز این مزرعه پنلهای خورشیدی در مساحت یک هزار و ۵۰۰ متر در این مزرعه نصب شده است که علاوه بر نیاز این مزرعه بخشی از آن نیز به شبکه توزیع میشود، و یک درآمد جانبی نیز برای این مزرعه است.
این مزرعه ۱۲۰ هکتاری در ابتدا یک زمین شور زار و دارای پستی و بلندی بوده و متعلق به ۱۰ نفر بود که باهمت آقای فراهانی خریداری و یکپارچه شده و اکنون تبدیل به یک مزرعه پر بازده شده است.
جهت تسطیح این زمین دستگاهی از دانمارک خریداری شده است، در یک حرکت خلاقانه آقای فراهانی با کمک فرزندان خود توانسته این دستگاه را مهندسی معکوس کرده و نمونه مشابه داخلی آن را بسازد که اکنون این دستگاه توسط چند کشور مانند چین و اسپانیا خواهان دارد و به این کشورها نیز صادر میشود.
باتوجهبه اینکه مسئله آب همواره در کشاورزی قم یک دغدغه است طی هفت سال گذشته کشت کینوا در مزرعه فراهانی آغاز شده است کینوا که به خاویار گیاهی معروف است طی ۹۰ روز رشد میکند و به همین منظور نیاز آبی کمی دارد این محصول بومی آمریکای جنوبی است که در مسیر کشت آن باوجود شکست، آقای فراهانی به کمک فرزندان خود توانست بعد از چند شکست به محصول مناسب و پربار کینوا دست یابد و آقای فراهانی حتی دستگاه فراوری و پوستکنی این دستگاه محصول را نیز تولید کرده است.
میتوان گفت تنها جایی که صفر تا صد کینوا در آن تولید و فراوری میشود مزرعه آقای فراهانی در استان قم است، این محصول دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است و تلاش میشود وارد سفره غذایی مردم شود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0