نخستین همایش بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی برگزار می‌شود

با هدف باز تعریف و نقد حقوق بشر غربی و ارائه الگوی بدیل مبتنی بر ارزش‌های فرهنگی و تمدنی ملل شرق فرهنگی،نخستین همایش بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی به میزبانی دانشگاه باقر العلوم قم در شهرهای تهران وقم برگزار میشود.

به گزارش پایگاه خبری رهپویان قم، حجت‌الاسلام سیداحسان رفیعی علوی، رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) امروز یکشنبه در نشست با اصحاب رسانه که سالن همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، از برگزاری «نخستین همایش بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی» خبر داد و اظهار داشت: این همایش به همت دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار می‌شود و هدف آن فراهم‌سازی فضای گفتمانی برای دستیابی به اصول و قواعد حقوق بشر از منظر فرهنگی و معرفتی شرق است.

وی تصریح کرد: از جمله اهداف این اجلاس می‌توان به اندیشه‌ورزی در راستای تکوین گفتمان نوین حقوق بشر، بهره‌گیری از ظرفیت تمدنی و فرهنگی ادیان برای نقد ساختار کنونی حقوق بشر، ایجاد شبکه تعامل میان اندیشمندان حوزه شرق فرهنگی، و زمینه‌سازی برای تدوین سند حقوق بشری مبتنی بر تنوع فرهنگ‌ها و تمدن‌ها اشاره کرد.

حقوق بشر کنونی برخاسته از نگرش ایدئولوژیک غربی است

رئیس نخستین همایش بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی با بیان اینکه حقوق بشر کنونی برخاسته از نظام ارزشی خاص و نگرش ایدئولوژیک غربی است، تأکید کرد: این نگرش با رویکرد فردگرایانه، شیءانگارانه و بی‌توجه به هویت‌های فرهنگی، قادر به بازنمایی جامع حقوق بشر در جهان چندفرهنگی امروز نیست.

وی در ادامه افزود: رهیافت شرقی به حقوق بشر، با تأکید بر مسئولیت اجتماعی، نظم جمعی، و تنوع فرهنگی، در پی آن است که مبانی نظری جدیدی را در این حوزه بنیان‌گذاری کند؛ مبانی‌ای که برخلاف گرایش‌های یکسان‌ساز غرب، مبتنی بر شمول‌گرایی فرهنگی و معرفتی باشد.

حجت‌الاسلام رفیعی علوی همچنین با اشاره به لزوم بازتعریف نقش کنشگران حقوق بشر، گفت: تمرکز صرف بر دولت‌ها به‌عنوان تنها بازیگران حقوقی، ناکافی است، ما نیازمند گفتمانی هستیم که نهادهای فرهنگی، اجتماعی و جوامع محلی نیز در آن نقش‌آفرینی داشته باشند.

منظور از “حقوق بشر شرقی” مجموعه‌ای از تمدن‌ها و فرهنگ‌هایی است که مورد غفلت واقع شده‌اند

به گفته رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع)، منظور از “حقوق بشر شرقی” تنها جغرافیای شرق نیست، بلکه این مفهوم ناظر به مجموعه‌ای از تمدن‌ها، ادیان و فرهنگ‌هایی است که در تدوین ادبیات رسمی حقوق بشر کنونی مورد غفلت واقع شده‌اند؛ از ملت‌های آسیایی و آفریقایی گرفته تا کشورهای آمریکای لاتین و حتی برخی از کشورهای اروپای شرقی.

وی تأکید کرد: بیش از دو سوم جمعیت جهان در شکل‌گیری ادبیات حقوق بشر رایج، سهمی نداشته‌اند و امروز این نظام نه‌تنها نتوانسته صلح پایدار ایجاد کند، بلکه بعضاً به ابزاری برای پایمال کردن حقوق سایر فرهنگ‌ها و تمدن‌ها تبدیل شده‌است.

حضور ۵۰ مهمان خارجی از ۲۶ کشور جهان در همایش بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی

حجت‌الاسلام رفیعی علوی، همچنین از حضور ۵۰ مهمان خارجی از ۲۶ کشور جهان در این همایش خبر داد و گفت: میهمانان این رویداد در تهران با رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر امور خارجه و جمعی از اندیشمندان داخلی و بین‌المللی دیدار خواهند کرد.

به گفته وی، تاکنون بیش از ۵۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده که از این میان، ۷۶ مقاله برگزیده به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی، در روز همایش رونمایی خواهد شد.

گفتنی است، این همایش علمی بین‌المللی طی روزهای هشتم و نهم اردیبهشت ماه امسال در قم و به میزبانی دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار خواهد شد و طبق برنامه ریزی‌های انجام شده، بخشی از برنامه‌های این رویداد بین المللی به میزبانی تهران و اصفهان برگزار و میهمانان خارجی در این دو استان نیز حضور خواهند یافت.