شهردار قم: گره کور میدان شاه سیدعلی باز میشود

شهردار قم گفت:در طرح ساماندهی خیابان دروازه ری،بازکردن میدان شاه سیدعلی که بسته شدن آن باعث نارضایتی شدید مردم اون محله شده،جزء برنامه های ما خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری رهپویان قم،سیدمرتضی سقائیان نژاد صبح امروز در آخرین نشست خبری خود با اصحاب رسانه  در سالجاری در پاسخ به سوال خبرنگار رهپویان قم درباره بسته بودن میدان شاه سیدعلی باعث کور شدن خیابان دروازه ری وافزایش نارضایتی مردمی شده است،اظهار داشت:ما در سال آینده طرح ساماندهی خیابان دروازه ری مد نظر قرار خواهیم داشت وتملک سازی این طرح درصورت تامین بودجه آن،آغاز خواهد شد ودر این طرح بازکردن میدان شاه سیدعلی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
وی درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما درباره وضعیت کارکنان شرکتی شهرداری نیز گفت:درسال ۱۴۰۰وضعیت کارکنان شرکتی ایثار گرما مشخص وتعیین تکلیف شد.
درمورد افراد باقی مانده نیز بستگی به اون امتیاز بندی آنها دارد که به تبع امتیاز بندی آنان،بخشی از آنها تاپایان سالجاری وبخشی دیگر درسال آینده وضعیت آنان تعیین تکلیف خواهد شد.
البته یک طرحی در مجلس درحال بررسی هست که درصورت تصویب آن،دست ما در زمینه تعیین تکلیف کارکنان شرکتی بازتر خواهد کرد.

سقائیان نژادبا اشاره به تحقق بودجه سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی در سال جاری برای شهرداری قم اظهار داشت: شهرداری قم در حال آماده کردن تفریغ بودجه امسال است و نتیجه بررسی‌ها نشان می‌دهد که بودجه سال ۱۴۰۰ شهرداری قم بیش از ۹۰ درصد محقق شده است.

وی برگزاری چند مرحله افتتاح پروژه‌های شهرداری را موردتوجه قرار داد و گفت: آخرین مرحله افتتاح ۱۰۰ پروژه به ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریال در روزهای پایانی امسال برگزار و در سال جاری پروژه‌های مختلفی در اختیار مردم شریف قم قرار گرفت.

شهردار قم با بیان اینکه آخرین پروژه که به نتیجه رسیده بوستان زائر است که در اختیار مردم قم قرار خواهد گرفت ابراز کرد: فاز سوم پروژه شهید روحانی یا خیابان سردار شهید اسماعیل صادقی و پروژه شهیدان برقعی که در آخرین مرحله افتتاح پروژه‌ها در اختیار مردم قرار گرفت از شاخص‌ترین پروژه‌های سال ۱۴۰۰ بود.

وی با تأکید بر اینکه ناوگان اتوبوسرانی شهرداری قم در سال ۱۴۰۰ شاهد اتوبوس‌های جدید بوده و نو شده است تصریح کرد: در آخرین روزهای امسال قرارداد ۵۰ دستگاه اتوبوس دیگر با سازمان شهرداری‌ها امضا شد تا در ارتباط با حمل‌ونقل عمومی دیگر دغدغه نداشته باشیم.

دکتر سقائیان‌نژاد با اشاره به اینکه امسال نخستین سال اجرای برنامه قم ۱۴۰۴ شهرداری قم بود افزود: در برنامه نخست که اجرای آن به اتمام رسید، بیشتر به مسائل زیربنایی شهر توجه داشتیم چراکه باید مسائل زیربنایی شهر را سر و سامان می‌دادیم.

وی ادامه داد: البته تمام مسائل زیربنایی به عهده شهرداری نیست و بخشی از آن به عهده دیگر ارگان‌ها و نهادهاست؛ به‌عنوان‌مثال هنوز در برخی از کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر قم فاضلاب جاری است یا در حوزه بافت فرسوده برخی از مسائل در ید شهرداری نیست.

شهردار قم با بیان اینکه سال آینده دومین سال برنامه قم ۱۴۰۴ است گفت: اهداف این برنامه بیشتر مربوط به مسائل نرم‌افزاری مانند مسئله اعتمادسازی است که این موضوع به تکریم ارباب‌رجوع و شفاف‌سازی و مسائلی مانند این موضوع نیاز دارد که در دستور کار است.

وی عنوان کرد: نظم و ساماندهی شهری از موضوعات مهم دیگر در برنامه دوم شهرداری قم است که در این زمینه هم باید به مسائل فرهنگ‌سازی و برخورد با عوامل نامطلوب به‌طور همزمان توجه کرد.

دکتر سقائیان نژاد اظهار داشت: مسئله ایمن‌سازی شهری از دیگر اهداف مهم برنامه قم ۱۴۰۴ است؛ در مسائل حمل‌ونقل ترافیک هم مسائلی مانند ساماندهی علائم راهنمایی و رانندگی موردتوجه است.

وی ادامه داد: رعایت مسائل زیست‌محیطی هم از دیگر اهداف مهم برنامه قم ۱۴۰۴ است که در واقع تقویت حرکت‌های انجام‌شده در برنامه اول است.

وی با تأکید بر اینکه مدیریت بافت فرسوده به تفویض اختیار نیاز دارد اضافه کرد: دو قطعه زمین در پردیسان از دهه ۷۰ به شهر قم برای بازآفرینی شهری اختصاص داده‌شده بود، اما در برهه‌ای همین زمین‌ها هم به مسکن ملی اختصاص داده شد.

شهردار قم یادآور شد: شهرداری قم در زمین‌های ۴۸ هکتاری ۱۶ میلیارد تومان هم هزینه کرد و حتی قرار بود عوارض شهرداری و سهم ماده ۱۰۱ هم واگذار شود تا مشکلات بافت فرسوده حل شود، اما متأسفانه این فرآیند از سوی دولت تعطیل شد.

وی شروع فصل جدید همکاری‌های مدیریت شهری و دولت را موردتوجه قرار داد و ابراز داشت: در دولت جدید و در سفری که ریاست‌جمهور به قم داشتند، بنا شد اراضی ۴۸ هکتاری و ۳۲ هکتاری به قم بازگشته و قرار شد ستاد بازآفرینی استان قم دوباره تشکیل‌شده و این تفویض اختیار دوباره به استان داده شود.

دکتر سقائیان نژاد افزود: چند مصوبه خوب در این سفر برای مدیریت شهری قم اتفاق افتاد که از این جمله می‌توان به اختصاص زمین برای بافت حاشیه‌ای بوستان جوان اشاره کرد.

وی با تأکید بر اینکه همچنین اختصاص ۸۰ هکتار از پردیسان برای جمع‌آوری ریل‌های متروکه از شهر و اختصاص ۶۰ میلیارد تومان برای تکمیل پروژه‌های شرق حرم مطهر نیز صورت گرفته است، گفت: این تصمیمات نویدبخشی است که نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۱ به‌صورت جدی می‌توانیم مشکلات بافت فرسوده را حل کنیم.

شهردار قم بزرگ‌ترین مشکل بافت فرسوده را نبود مدیریت واحد دانست و افزود: این پراکندگی مدیریتی ایجاد مشکل می‌کند؛ در سال‌های گذشته مجلس تصویب کرده بود که هرسال ۱۰ درصد بافت های فرسوده با بودجه دولتی احیا شود که به خاطر گرفتاری‌های دولت‌ها اجرایی نشد.

وی با اشاره به اینکه باید برای سرمایه‌گذاران جذابیت در بافت فرسوده ایجاد شود خاطرنشان کرد: قرار بود تسهیلات بانکی ۴ درصد در بافت‌های فرسوده فراهم شود، همچنین نیمی از هزینه‌های پروانه ساختمانی تخفیف داده شود اما این اقدامات صورت نگرفت.

شهردار قم با اشاره به اینکه هنوز مشکلاتی در حوزه بافت فرسوده داریم خاطرنشان کرد: در این زمینه هم بازیگران مختلفی وجود دارند و شهرداری یک عنصر ضعیف این عرصه است.

وی یا اشاره به اینکه متروی قم آماده تست گرم است و برای این موضوع به واگن نیاز دارد اظهار داشت: تفاهم‌نامه‌ای با تهران امضا شد تا این واگن به‌صورت قرضی از شهرداری تهران تأمین شود.

وی با بیان اینکه در مرحله نخست صحبت‌هایی شد که باید پول نقد یا تضمین بانکی بدهیم که هنوز در حال مذاکره هستیم. ابراز کرد: به محضی که این رام سه واگنه به قم برسد تست گرم را شروع می‌کنیم که ۴۰ روز طول می‌کشد و در همین مرحله می‌توانیم بازدید عمومی داشته باشیم.

شهردار قم با اشاره به اینکه تأمین واگن اصلی برای متروی قم مسئله دیگری است ادامه داد: دولت با شرکت چینی پوژن قراردادی داشت که قرار بود واگن چند کلانشهر با این قرارداد تأمین شود و قم هم به کمک نمایندگان وقت شهر به این قرارداد اضافه شد که به دلیل مسئله تحریم‌ها و فراز و نشیب‌های ارتباط ایران و چین این قرارداد به مشکلاتی برخورد.

وی خاطرنشان کرد: چینی‌ها چند مشکل دارند که یکی از آن‌ها قیمت واگن بوده و به دنبال تعدیل قرارداد هستند، مسئله بعدی تاخیرات و مسئله بعدی ضمانت است که به دلیل تحریم با مشکل مواجه شده است.

دکتر سقائیان‌نژاد یادآور شد: قرار بود در وزارت خارجه این موضوع دنبال شود که این هم به دلیل تغییر دولت قدری به عقب افتاد و الان دوباره این مسئله فعال‌شده است؛ ما در حال دنبال کردن این موضوعات هستیم اما تا به نتیجه برسد وقت می‌برد و حتی به دنبال این بودیم که از کلان‌شهرهای دیگر قرض بگیریم و این موضوع نیز به همراهی دولت نیاز دارد.

وی با اشاره به اینکه در سال آینده ۷۱ پروژه در مناطق محروم با رقمی حدود ۱۴۰ میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده است اظهار داشت: این کار در راستای توازن منطقه‌ای و توزیع پروژه‌های عمرانی انجام‌شده است.

شهردار قم با تأکید بر اینکه حدود ۴۰ درصد درآمدهای منطقه چهار و یک را برای مناطق کم برخوردار هزینه می‌کنیم عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ شهرداری قم ۶۲ میلیارد تومان در منطقه ۶ و ۳۱ میلیارد تومان در منطقه دو هزینه کرده است، اما به‌قدری محرومیت‌ها زیاد است که خودش را نشان نمی‌دهد.

دکتر سقائیان‌نژاد اذعان کرد: در بحث طرح‌های عمرانی هم اگر مناطق هشتگانه را با هم مقایسه کنیم، بعضاً پروژه‌های مناطق دو و ۶ بیشتر از مناطق دیگر است ولی بااین‌حال محرومیت زیاد است.

وی با اشاره به اینکه حل مشکلات مناطق کم برخوردار به زمان نیاز دارد افزود: در قم دو برنامه در حال پیاده‌سازی هستیم و این در حالی بوده که تهران هفت، اصفهان پنج و شیراز چهار برنامه راهبردی اجرا کرده است که تا شهر قم به انسجام برسد نیاز به زمان و میلیاردها تومان هزینه دارد.

شهردار قم همچنین در پاسخ به سؤالی درباره پروژه‌های نیمه‌تمام هسته مرکزی شهر قم اظهار داشت: در پروژه شهید کاظمی، مالک این پروژه خلعید شد و کار دست قوه قضاییه و هیات تسویه افتاد که پیشنهاد ما این بود که پروژه در اختیار شهرداری گذاشته شود تا ساخته شود.

وی با تأکید بر اینکه اگر این مسئله حل شود یک پروژه ۲۰ ساله تعیین تکلیف می‌شود، یادآور شد: در سال‌های گذشته شریک شهرداری در فاز چهار عمار یاسر هم ورشکسته شده و این پروژه هم دچار مسائل حقوقی شده است.

دکتر سقائیان‌نژاد با اشاره به اینکه در پروژه میدان مطهری هم مسئله مالکیت مشکلاتی ایجاد کرده است اضافه کرد: چند مدیریتی‌ها همیشه کار را دچار اختلاف و تأخیر می‌کند ولی این پروژه کاملاً در برنامه بوده و پیگیری می‌شود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره ممنوعیت دفن اموات در برخی از آرامستان‌های داخل شهر قم گفت: مصوبه‌ای از مجموعه‌های استانی داریم که دفن اموات فقط در مجموعه بهشت معصومه(س) باید صورت بگیرد، در تمام شهرهای کشور آرامستان ها به دست شهرداری است و تنها در قم آرامستان ها به دست اوقاف است.

شهردار قم با تأکید بر اینکه ما در بهشت معصومه(س) فقط مخارج کفن‌ودفن را از شهروندان می‌گیریم، اظهار داشت: اما دفن اموات در برخی از آرامستان‌ها درآمدزایی بالایی دارد و به همین خاطر فشار به ما هست که اجازه دهید اموات در مناطق دیگر دفن شود.

وی با بیان اینکه تا زمانی که این منفعت‌های مالی در میان باشد، این مسئله ساماندهی نخواهد شد افزود: هر چه بگوییم قانون و چارچوب باز هم مردم از ما جلوتر هستند و این بحث باید ریشه‌ای حل شود.

دکتر سقائیان‌نژاد با اشاره به اینکه اتفاقاتی که در برخی آرامستان ها می‌افتد که درشان شهر قم نیست و شهرداری دخالتی در آن‌ها ندارد گفت: ما قم را یک شهر جهانی میدانیم؛ تا کی باید چشممان را روی نابسامانی‌های شهری ببندیم.

در پاسخ به سؤالی درباره مشکلات منطقه جمکران اظهار داشت: منطقه جمکران به‌صورت قانونی حدود سه ماه بوده که وارد محدوده شهری شده است؛ تا پیش‌ازاین جمکران در حریم شهری قرار نداشت که شهرداری در این قسمت نمی‌تواند جز نظارت کاری انجام دهد.

وی با اشاره به اینکه سه خیابان مهم در این منطقه پیش‌بینی‌شده است ابراز کرد: تنها یکی از این خیابان‌ها نیاز به ۲۲۰ قطعه آزادسازی و ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه می‌خواهد .

شهردار قم با بیان اینکه اگر بخواهیم واقعاً برای جمکران کاری انجام شود نیاز به زمینه‌سازی دارد گفت: ۴۰ هکتار از اراضی جمکران انحصاراً به فضای سبز داده‌شده است که یعنی امکان هیچ تغییر کاربری ندارد که اگر این انحصار برداشته شود می‌توانیم ۱۵ هکتار برای فضای سبز اختصاص داده و مابقی را تغییر کاربری دهیم.

وی با تأکید بر اینکه شهرداری اگر بتواند قانون ماده ۱۰۱ را در این منطقه اجرا کند، منابع لازم برای اجرای پروژه‌ها را خواهد داشت، افزود: تا این شرایط فراهم نشود شهرداری قم بودجه‌ای ندارد و عاقبت پروژه‌های این محدوده مانند خیابان شهیدان برقعی و فاز پنج عمار یاسر می‌شود.

دکتر سقائیان‌نژاد ادامه داد: در سفر ریاست‌جمهوری وزیر محترم راه و شهرسازی انحصار فضای سبز را از این اراضی برداشته شد و دیگر می‌توانیم با کمک کمیسیون ماده پنج کار را پیش ببریم.

وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اعتراضات برخی از مالکان مسیر پروژه ادامه جمهوری در منطقه دو اظهار داشت: ملاقات متعددی با مردم این منطقه داشتم و در دفتر یکی از نمایندگان مجلس، شورای شهر و مسجد محل این ملاقات‌ها صورت گرفته است.

شهردار قم با بیان اینکه وقتی یک پروژه در شهر انجام می‌دهیم منافع عموم برایمان مطرح است افزود: انتظاراتی برخی از عزیزان داشتند که نزدیک به ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه پروژه را اضافه می‌کرد. این پول از جیب مردم برای نفع چند نفر باید پرداخت شود؟ در ضمن این املاک هم ضرر نکردند فقط سودشان مقداری از انتظار خودشان کمتر بوده است.

دکتر سقائیان‌نژاد معتقد است تونل جمهوری یک پروژه زیربنایی است که در آینده با تکمیل محور یادگار امام به ثمر خواهد نشست.

وی در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره دادن مجوز آپارتمان‌سازی در بافت تاریخی شهر قم گفت: اینکه شهرداری مجوز بلندمرتبه‌سازی در بافت تاریخی داده است قبول نداریم؛ جایی که در بافت است فقط یک طبقه حق دادن مجوز دادیم که البته برخی مجوزهای قدیمی هم در این محدوده وجود دارد.

شهردار قم اضافه کرد: بحث ما این است که به چه دلیل باید به بافت تاریخی پهنه‌ای نگاه کرد؟ در اصفهان با وجود بافت تاریخی بسیار ارزشمند، حریم‌های درجه‌یک، دو و سه برای هر بنای تاریخی در نظر گرفتیم و با ثبت جهانی بافت مخالفت کردیم، چراکه این کار تنها قفل‌کردن ملک و زندگی مردم خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه اخیراً محدوده بافت تاریخی به ۲۵۰ هکتار کاهش پیدا کرده اظهار داشت: مسئله اساسی ما این مساحت نیست؛ اگر واقعاً بافت تاریخی باشد حتی اگر هزار هکتار باشد ما قبول داریم اما قسمت بزرگی از این بافت ارزش واقعی تاریخی ندارد.

دکتر سقائیان‌نژاد ادامه داد: باید دید نتیجه این محدودیت‌ها چه شده است؛ مردم بومی این محلات را تخلیه کرده‌اند و از ملیت‎های دیگر ساکن بافت شده و مشکلات عدیده برای شهر ایجاد کرده‌اند.

وی با تأکید بر اینکه اگر نیاز مردم را در نظر نگیریم خودشان آثار تاریخی را از بین خواهند برد، عنوان کرد: مردم باید خودشان باید برای حراست از بافت تاریخی انگیزه داشته باشند و با زور و سرنیزه نمی‌توانیم بافت را حفظ کنیم.

شهردار قم در پاسخ به سؤالی درباره تخفیف عوارض شهرداری در پروژه‌های مسکن ملی گفت: هیات دولت در شهریور ۱۴۰۰ مصوبه‌ای داشت که شهرداری‌ها برای پروژه‌های مسکن ملی ۳۰ درصد تخفیف دهند؛ بعد قرار شد صندوقی تشکیل شود تا این ۳۰ درصد به شهرداری پس داده شود.

وی با بیان اینکه در ۱۳ دی ۱۴۰۰ قانون مالیات بر ارزش‌افزوده ابلاغ شد یادآور شد: ماده ۵۵ این قانون مطرح می‌کند که هرگونه تخفیف ممنوع است که این مصوبه مؤخر بوده و مصوبه مجلس است اما آن مصوبه قبلی، مصوبه هیات دولت است.

دکتر سقائیان‌نژاد خاطرنشان کرد: ما قبل از این مصوبه به‌جای ۳۰ درصد ۴۰ درصد تخفیف می‌دادیم؛ بعدازاین قانون یک استفساریه به شورای شهر قم فرستادیم که برای ما تعیین تکلیف کند که احتمالاً فردا دوشنبه این مسئله مطرح شود تا تکلیف ما مشخص شود، البته راه‌های مختلفی هست که ما بخواهیم از این طرح‌ها حمایت کنیم که این‌ها را مدنظر خواهیم داشت.