اعتراض به یک مصوبه قانونی یا تسویه حساب با روحانیت ؟!
ماجرا از آنجا شروع شد که سازمان امور اداری و استخدامی کشور در دفترچه آزمون استخدامی، طلاب دارای مدرک سطح دو و سه حوزه علمیه را برای انتخاب یکی از ۸ رشته علوم انسانی و احرازصلاحیت شغل معلمی در رشته های “دبیری عربی، مربی امور تربیتی، دبیری معارف اسلامی، آموزگاری ابتدایی، دبیری ادبیات فارسی، دبیری […]
ماجرا از آنجا شروع شد که سازمان امور اداری و استخدامی کشور در دفترچه آزمون استخدامی، طلاب دارای مدرک سطح دو و سه حوزه علمیه را برای انتخاب یکی از ۸ رشته علوم انسانی و احرازصلاحیت شغل معلمی در رشته های “دبیری عربی، مربی امور تربیتی، دبیری معارف اسلامی، آموزگاری ابتدایی، دبیری ادبیات فارسی، دبیری علوم اجتماعی، دبیری تاریخ و دبیری فلسفه” مجاز دانست تا در صورت پذیرش و طی مراحل قانونی در همان رشتهای که قبول شدهاند به استخدام آموزش و پرورش درآیند.
پایگاه خبری رهپویان قم/ حوزه :مجموعه پذیرفته شدگان ازجمله طلاب پس از قبولی در آزمون استخدامی که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور برگزارمیشود و احراز صلاحیت علمی و حرفه ای که در مصاحبه تخصصی کسب می شود، دوره یک ساله مهارتآموزی (ماده ۲۸ اساسنامه فرهنگیان) را در دانشگاه فرهنگیان گذرانده و بعد از پایان دوره به عنوان معلم در آموزش و پرورش استخدام میشوند.
اعلام این خبر همان و سیل بیانیه ها و نامه های سر گشاده به مسئولین آموزش و پرورش و دیگر نهادهای مرتبط همان، که چه خوابیده اید و مملکت و کشور به دست غیر متخصصان افتاده است!، یکی بر غربت زبان و ادبیات فارسی گریست و نامه نوشت، دیگری برمهجور بودن علوم اجتماعی افسوس خورد و آن یکی هم بر خطر افول دروس تاریخ و فلسفه و … زانوی غم در بغل گرفت.
انجمن های متعدد به وزیر آموزش و پرورش نامه نوشتند، برخی نخبگان و حتی پیشکسوتان عرصه تعلیم و تربیت از حضور طلاب و روحانیون برای تدریس در این رشته ها اظهار تاسف کردند.
کاررا به رسانه ها کشاندند، روزنامه ….. در اقدامی غیر حرفه ای مصاحبه فرضی با برخی مسئولین حوزه و آموزش و پرورش را با عنوان ” ورود غیر متخصص ها به آموزش و پرورش” گزارش داد، سایت …… بدون شناخت کافی از تحولات حوزه، سلسله گزارشات و یادداشتهای برخی به اصطلاح متخصصین را به گونه ای دیگرمنتشرنمود و این مصوبه قانونی را به باد انتقاد گرفت، سایت …. با گزارشی دیگرادبیات فارسی را رنجور دانست ، در فضای بی رحم مجازی آنچه در شأن یک فرهنگ بان نبود برزبان راندند وقلم فراسایی نمودند تا از وقوع بحران اضمحلال ادبیات، فلسفه، تاریخ و… در آموزش و پرورش آنهم توسط طلاب حوزه علمیه جلوگیری کنند!
اما واقعیت چیست و چرا برخی خواسته و ناخواسته بر طبل مخالفت برای حضور طلاب درآموزش و پرورش می زنند؟ اینکه نامه نویسان و بیانیه دهندگان وگزارشگران رسانه ها را متهم به عناد و یا خدای ناخواسته تخریب حوزه و روحانیت کنیم، شاید ازانصاف به دور باشد، اما اگر دوستان اندیشمند و صاحب قلم و کرسی تدریس در دانشگاه های مطرح کشوررا به عدم شناخت از تحولات حوزه علمیه متهم نماییم گزافه نیست.
گرچه حوزه علمیه از قدیم الایام بیش از هزار سال است مهد علوم دینی و انسانی بوده و از افتخارات مکتب حضرت امام جعفر صادق علیه السلام همگام بودن با تحولات دنیا از آغاز تا کنون است، اما با پیدایش انقلاب اسلامی رسالت حوزه وعالمان و اندیشمندان آن متفاوت شد و با حمایت مراجع عظام تقلید و در راس آنان حضرت امام خمینی “ره” روند آموزش و پژوهش و نیز تحصیل در حوزه به سمت نیاز های مبرم جامعه اسلامی پیشرفت و اینک در عصر زعامت رهبر معظم انقلاب و حضرات آیات و مراجع عظام تقلید، شاهد پیشرفت های خیره کننده حوزه علمیه در عرصه علوم انسانی و حتی زبان های خارجی دنیا هسیتم که تشریح دستاورد های حوزه در این مقال نمی گنجد، اما از باب ” مَا لَا یُدْرَکُ کُلُّهُ لَا یُتْرَکُ کُلُّه ” گوشه ای از ظرفیت های بی بدیل حوزه امروز برای گرامیانی که از سر دلسوزی حضور طلاب فاضل در رشته های مورد نظر را غیر تخصصی می دانند بیان می شود.
طلاب امروز حوزه علمیه ضمن اعتقاد راسخ به فقه جواهری با درک شرایط زمان و مکان پس از گذراندن سطح یک حوزه که شش سال به طول می انجامد به تناسب علاقه و گرایش خود در رشته های تخصصی ادامه تحصیل می دهند و همزمان نیز در مراکز علمی مطرح حوزوی ودانشگاهی مدارج علمی و آکادمی را طی می کنند. بد نیست سری به دانشگاه باقرالعلوم(ع) زیر نظر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بزنید و نگاهی به گروه های علمی آن و نیز فارغ التحصیلان داشته باشید و تحولات حوزه در رشته های مورد انتقاد را رصد کنید آنگاه بانگ واویلا سردهید!
*دانشگاه حوزوی باقرالعلوم(ع)
این دانشگاه نهادی حوزوی، آموزشی و علمی است که در سال ۱۳۶۳ با عنوان مؤسسه آموزش عالی باقرالعلوم(ع) به منظور بالا بردن سطح آگاهیهای سیاسی طلاب در زمینههای جهان اسلام، ایران و روابط بینالملل به دستور حضرت امام خمینی(ره) آغاز به کار کرد و اینک شاهد حضور فارغ التحصیلان این دانشگاه در مجامع ملی و بین المللی هستیم. این دانشگاه دارای گروهای علمی نظیر فرهنگ ،علوم اجتماعی و رفتاری، مدیریت راهبردی، مطالعات فرهنگی و ارتباطات، تاریخ تمدن، مطالعات سیاسی، فلسفه و کلام، اخلاق و معارف اسلامی ، فلسفه ، فقه مضاف و نیز دارای گروه علمی زبان های خارجی از جمله؛ انگلیسی، عربی، فرانسه، آلمانی و… می باشد که فارغ التحصیلان این رشته ها نه تنها شایسته حضور در آموزش و پرورش هستند، بلکه کرسی های تدریس دانشگاه ها را نیز در اختیار دارند.
*مراکز تخصصی حوزه علمیه
از دیگرظرفیت های بی بدیل حوزه علمیه، مراکز تخصصی در رشته های گوناگون می باشد که هم اینک شاهد تحصیل بیش از۳هزار طلبه در رشته هایی چون، تاریخ، فلسفه، علوم اجتماعی، فقه مضاف، فقه معاصر، فقه تربیت، تفسیر، قضا، مشاوره ….و زبانهای خارجی می باشیم. تاکنون دوهزار پایان نامه تخصصی دفاع شده و همین تعداد نیز در حال دفاع است؛ همچنین حدود یک هزار کتاب که عمدتا تخصصی هستند در این مراکز به چاپ رسیده است، تدوین حدود ۱۸۰ متن آموزشی، انتشار ۱۴ مجله تخصصی و ترویجی، تولید ۸۰ نرم افزار، راه اندازی ۵۰ سایت اینترنتی و برگزاری صدها کارگاه تخصصی از دیگر دستاوردهای مراکز تخصصی حوزه علمیه می باشد.
*مرکزتخصصی آموزش زبانهای خارجی حوزه علمیه
از دیگر تحولات شگرف در حوزه علمیه توسعه علوم آل الله به زبانهای مختلف جهان و نیز آموزش تخصصی زبان به طلاب خوشفکر، جوان، مستعد و انقلابی در دو دهه اخیر بوده است، حال اگر طلبه ای با فرض گذراندن دوره های تخصصی تدریس، مکالمه و ترجمه زبانهای خارجی در آزمون استخدامی برای دبیری زبان انگلیسی،عربی و … شرکت کند آیا رواست به صِرف اینکه چون در حوزه علمیه درس خوانده است نظام تعلیم و تربیت از این فرصت محروم بماند ! بهترین اساتید زبانهای خارجی در هر زبان بین المللی که انتخاب می کنید را به مدرسه معصومیه قم دعوت می کنم تا در یک فضای علمی خلاقیت های خود در عرصه زبانهای خارجی را در محضر اهل فن و فضل به نمایش بگذارند، زیرا مرکززبان حوزه علمیه قم هم اکنون در آموزش، مکالمه و نیز فن ترجمه درزبانهای عربی، انگلیسی، فرانسه، اسپانیولی، اردو، چینی، مالایو، روسی، ترکی و آلمانی و… ناگفته های زیادی برای مجامع علمی کشور دارد.
*پدیده عظیم حوزه علمیه خواهران
منتقدان حضور طلاب درآموزش و پرورش دررشته های مورد نظر، بد نبود ابتدا سری به سایت حوزه علمیه خواهران و تنوع رشته های تحصیلی آن می زدند وعناوین رشته های دروس تخصصی از جمله رشته “تربیت دينی کودک و نوجوان” برای طلاب سطح سه را ملاحظه می کردند آنگاه اگراز مواد درسی دانشگاه برای معلم تربیتی غنی تر نبود داد سخن سر دهند.
*دروس تخصصی تربیت دينی کودک و نوجوان
تعليم و تربيت در قرآن و روایات، ساحت شناسی تربيت دراسلام، فقه تربيت دینی كودک و نوجوان، تحول دینداری كودک و نوجوان با تاكيد بر رویكرد اسلامی، نظریه های تحول دینداری و نقد آن، فلسفه تربيت دینی، روانشناسی شخصیت، روانشناسی بازی، فنون مراقبت و نگهداری كودک و نوجوان، فنون كلاسداری كودک و نوجوان، روش های آموزش اعتقادات دینی، كارورزی، مشاوره كودک و نوجوان، مهارتهای هنری تربيت كودک و نوجوان، مهارتهای تفكروخلاقيت، كارورزی تربيت دینی كودك و نوجوان، متون تخصصی عربی و انگليسی، و دیگر مواد آموزشی که اگر نگوییم غنی تر، بلکه هم ترازآنچه برای یک معلم در مراکز تربیت معلم یا دانشگاه فرهنگیان در نظر گرفته شده است می باشد و برای تعلیم و تربیت کودک و نوجوان کاربردی تر است.
حال قضاوت کنید اگر بانوانی از حوزه علمیه که ازاین رشته فارغ التحصل شده اند برای آموزگاری ابتدایی در یک رقابت علمی برابر شرکت کنند، کجای آن غیر تخصصی است که این گونه وقت ذی قیمت خود را صرف می نمایید و ازآبرو و تخصصی که برای آن عمر گرانبهایتان را گذاشته اید هزینه می کنید، تا اذهان عمومی و نیز ذهن مسئولین مربوطه به گونه ای مشوه شود که گویی فاجعه ای در حال رخ دادن است!
بس است! اینها فقط قطره ای از دریای توانمندی های حوزه علمیه و قشر فرهیخته روحانیت است و معترضان به مصوبه قانونی سازمان امور استخدامی کشور را به رعایت عدل و انصاف و نیز مطالعه فراگیر در خصوص جایگاه علوم انسانی در حوزه علمیه بویژه در چند دهه اخیر دعوت می کنم تا خدای نکرده مرتکب تخریب یا تحقیر ناخواسته قشری نشوند که مردم آنان را نماد دیانت می دانند.
و آخر دعوانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِين
کریم دلفانی از طلاب حوزه علمیه قم
توضیح:هرآنچه که در مقاله آمده ،صرفا بیان دیدگاه نویسنده محترم آن است.پایگاه خبری رهپویان قم
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0